Sense categoria28 de novembre de 2023

Presentació dels resultats de l’exitosa Jornada de co-creació per a persones cuidadores

El 5 de novembre, és el Dia Internacional de la persona cuidadora, per aquest motiu, divendres 3 va tenir lloc la presentació del resultat i conclusions de la Jornada de co-creació per a persones cuidadores. Cuidem-nos per cuidar celebrada a l’Espai Connecta el passat més d’octubre.

En el marc del PECT Mataró-Maresme: Ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores, i en col·laboració amb l’Agència d’Atenció a les Dependències de l’Ajuntament de Mataró, l’Ajuntament de Mataró va organitzar una jornada d’ideació de dues hores en la que van participar 50 persones d’entre persones cuidadores no professionalitzades, professionals del sector de les cures, empreses del sector socio-sanitari i comunitat.

L’objectiu de la mateixa era la construcció conjunta de propostes que donessin resposta a les necessitats reals del col·lectiu de persones cuidadores.

Amb la presència de la Regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut, Laura Seijo, l’Ajuntament va adquirir el compromís de fer públic el resultat de la jornada i fer estudi i calendarització de les propostes més destacades.

D’entre les propostes sorgides destaquen aquelles relatives a l’obtenció de major informació, atenció, orientació i assessorament per a les persones cuidadores; formacions específiques per a persones cuidadores no professionals (tallers, monogràfics,…); formació continuada per a persones cuidadores professionals; intervencions individuals i/o grupals orientades a la millora de la qualitat de vida física i psicològica de les persones depenents i de les seves persones cuidadores (oci inclusius, espais de respir per a la persona cuidadora,…); augmentar el vincle amb les entitats del sector de les cures i amb la comunitat afavorint iniciatives de voluntariat, construcció de xarxes veïnals, intergeneracionals, etc., entre d’altres.

L’Ajuntament, per la seva banda, ha manifestat que gran part d’aquestes propostes encaixen en la nova Oficina de Cures que s’ubicarà en el CareCityLab (inauguració en el 2024). Aquest equipament és l’operació resultat del PECT Mataró-Maresme, projecte d’innovació i especialització intel·ligent territorial cofinançat pel Fons Europeu i la Generalitat. A més de l’Ajuntament el conformen el TecnoCampus, el Consorci Sanitari del Maresme, la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Fundació Maresme i Eurecat.

L’objectiu principal del CareCityLab és convertir-se en un centre de referència per a la recerca i innovació en la cura, l’atenció i la millora de la qualitat de vida dels col·lectius fràgils, principalment gent gran i persones amb discapacitat.